Kaas

Weydeland Kaas
Onze Weydeland kaas wordt bereid door CONO Kaasmakers uit de Midden-Beemster. Dit is een boerencoöperatie die samen met de boeren de lekkerste en eerlijkste kaas maken van de beste melk.

De Weydeland koeien lopen zodra het kan buiten in de weide (weidegang). Koeien die in de wei grazen vertonen meer natuurlijk gedrag, zitten lekkerder in hun vel en zijn daardoor gezonder. En dit proef je terug in de smeuïgheid van onze Weydeland kaas!

CONO kaasmakerij is in 2020 uitgeroepen tot meest duurzame kaasmakerij van Nederland. Het productieproces van CONO is klimaatneutraal. Dit houdt in dat melkwater zoveel mogelijk hergebruikt wordt en bij de aangesloten leden melkveehouders wordt opgewekte stroom afgenomen.

E-nummer vrije kazen in ons assortiment:
De Villa Chili Fumé is echt een hele bijzondere kaas. Dit is namelijk een boerderijkaas die gerookt is en met een pittig smaakje dankzij de chilipepers! Bereid met gethermiseerde koemelk. Circa 8 weken gerijpt. Lekker zacht en romig van structuur en pittig en vol van smaak.

Luxe truffelkaas
Villa Truffo is een gethermiseerde kaas met Italiaanse zwarte truffel in het zuivel. De zwarte truffels komen uit de Italiaanse bossen van Monti Sibillini. De truffel is familie van de paddenstoel en heeft een bijzondere en uitgesproken smaak. De combinatie Hollandse kaas van de boerderij en de intense smaak van zwarte truffel is uitmuntend! Villa Truffo is bijzonder romig van structuur dankzij de korte rijpingstijd (8 weken), maar uitgesproken qua smaak, dankzij de stukjes truffel en het aroma! Een echte luxe kaas van de boerderij.
Tip: Villa Truffo is een ideale kaas voor in de keuken. Bijvoorbeeld een heerlijke entrecôte met Villa Truffo kaassaus of het recept van de risotto bitterballen met Villa Truffo. Onweerstaanbaar!

Boerderijkaas met noten!
De Villa Nutmix is een echte topper. Deze boerderijkaas valt namelijk erg in de smaak bij iedereen. Een heerlijke romige boerderijkaas, gemaakt van gethermiseerde koemelk. Slechts 8 weken rijping was er nodig om tot deze sublieme smaak te komen. Bijzonder zacht en romig van structuur. Dankzij de rijke mix van walnoot, hazelnoot en fenegriek heeft deze boerderijkaas een rijke notensmaak!

Gezonde schapenkaas
Twisca is een heerlijke smaakvolle Noord-Hollandse schapenkaas, rijk aan vitamines. Deze jonge variant heeft 8 weken liggen rijpen en dankt haar romige smaak aan de hoge vorm (wat zeer gunstig is voor de rijping) maar bovenal aan de Noord-Hollandse weide waar de melkschapen volop kunnen grazen.

Schapenkaas gezond en lekker!
Deze jonge variant van de Beppie-reeks is een echte aanrader als je van zacht en romig houdt. Deze biologische schapenkaas heeft een hele milde smaak, super romig en smedig. Dankzij de milde smaak is Beppie Mild een hele toegankelijke kaas.

Smedige geitenkaas
Mèkkerstee Belegen is een heerlijke biologische geitenkaas op ambachtelijke wijze bereid. Dankzij 4 maanden rijping is de kaas vol van smaak en zeer smedig.

Van Erk Berkenwoude
We vertellen je graag het verhaal van onze kaasmaker Marco van Erk. In 2010 hebben Marco en zijn broers de kaasboerderij overgenomen van familie Oskam in Berkenwoude. Dit was de eerste stap in de wereld van boerenkaas. Er lopen op hun boerderij nu circa 300 koeien rond. Alle melk die ze geven, wordt gebruikt om kaas van te maken. De Boeren Goudse kaas van 16 kg is een echte topper. Deze kaas is namelijk heel erg romig, zacht en smeuïg en wordt op dezelfde manier gemaakt als meneer Oskam dat vroeger zelf altijd deed. Hij heeft Marco de fijne kneepjes van het vak geleerd.

Boerderijkaas Jong
Erfgoed Stelling 101 is een ambachtelijke boerderijkaas, bereid met volle gethermiseerde koemelk. Circa 5 weken gerijpt op houten planken. Met verrassend veel smaak! Erfgoed Stelling 101 is een boerderijkaas die gemaakt is door de familie van Erk uit Berkenwoude.

Bijzondere boerderijkaas
De Erfgoed Stelling 103 is een boerderijkaas gemaakt van gethermiseerde koemelk. Dankzij een speciaal zuursel en een bijzonder moderne kaasinstallatie maakt de familie van Erk prachtige boerderijkazen met een zeer romige smaak, zo ook de Erfgoed Stelling 103. Deze kaas heeft 4 maanden liggen rijpen, wat zorgt voor de volle maar toch bijzonder romige en lekkere smaak.

Minder vet kaas van de boerderij
Een boerderijkaas met circa 38% minder vet dan Goudse kaas 48+. De kaasmaker familie van Erk gebruikt voor deze kaas een speciaal zuursel, wat een zoetje geeft. Circa 3 maanden heeft de Erfgoed Stelling 302 liggen rijpen op houten planken in ons kaaspakhuis. Deze korte rijpingstijd zorgt voor het zachte en smeuïge zuivel en de heerlijke milde smaak.

Belegen boerenkaas
Een belegen boerenkaas met een smeuïg zuivel. Bereid met dagverse rauwe koemelk, wat zorgt voor een heerlijke volle boerensmaak. Deze boerenkaas heeft circa 6 maanden liggen rijpen in ons pakhuis, waar een constante temperatuur en luchtvochtigheid heerst.

Boer Kool
Al 200 jaar bestaat het boerenbedrijf Kool uit Stolwijk, vandaag de dag gerund door Janna en Leo Kool. Dit is inmiddels de zesde generatie op het melkveebedrijf. Zowel Janna als Leo komen uit een familie die al generaties lang kaasmaken op hun eigen melkveebedrijf.

Koeien
Op de boerderij van Kool staan 330 melkkoeien. Die worden allemaal met liefde, ritme en regelmaat verzorgd door Leo en Janna. Met maar liefst 6 melkrobots worden deze koeien dagelijks gemolken. De koeien zorgen voor circa 10.000 liter melk per dag.

De melk wordt na het melken snel terug gekoeld. Dit zorgt ervoor dat je hele schone melk houdt, wat je later terug proeft in de kaas. In de melktank kan 12.000 liter melk. Zodra deze tank vol is, wordt er van de melk kaas gemaakt.

Kaas maken
Deze 12.000 liter melk wordt binnen 36 uur verwerkt tot kaas. Dat de melk zo snel verwerkt wordt, maakt de kaas super romig en smaakvol.

De melk wordt gemengd met zuursel en stremsel. Dit zorgt ervoor dat de vaste stoffen en het vocht (wei) van elkaar worden gescheiden (stremmen). Na het stremmen wordt de wei afgetapt en ontstaat er wrongel. Deze wrongel wordt in vaten gedaan en zo krijgt de boerenkaas de ronde vorm. Daarna wordt de kaas geperst.

Na het persen worden de 16 kg kazen circa 3 dagen in het pekelbad gedaan en vervolgens worden de kazen op tafels gelegd om te drogen en een eerste coatinglaag te krijgen.

Kazen van Boer Kool
De Erfgoed Stelling 502 en Erfgoed Stelling 503 komen bij Boer Kool vandaan. De kazen van Boer Kool die wij gebruiken voor onze Erfgoed Stelling zijn rauwmelks en zijn bijzonder smedig en vol van smaak.

Hollandse kaas
Onze Hollandse kaas wordt gemaakt van de beste verse weidemelk. De koeien grazen op de uitgestrekte polders van Nederland. Deze grond is iets ziltig, wat weidemelk oplevert die van nature romiger is. Dit maakt dat Hollandse Gouda kaas bijzonder smeuïg en romig is.